איך לייצר פתיחה להרצאה שלך שתרתק ותסחף את הקהל?

מכירים את הביטוי "אין שני לרושם ראשוני?" פתיח טוב להרצאה עושה את ההבדל בין הרצאה שסוחפת את הקהל מהרגע הראשון וגורמת לו לציפייה אדירה להמשך, לבין כזאת שגורמת לקהל לאבד עניין ופוקוס.

לפני שאגלה לכם איך יוצרים פתיח כזה, יש לי שאלה אליכם:

מתי לדעתכם בכלל מתחילה ההרצאה?

קחו רגע לחשוב על זה…

אני מנחש שכמה מכם ענו: "כאשר אני עולה לבמה" או "מהמילה הראשונה שאני מוציא מהפה", נכון?

אז תנו לי להגיד לכם שהרצאה מתחילה ברגע שהקהל התחיל להיכנס לאולם. הוא רואה את שקף הפתיחה שלכם על המסך, את הבמה וכיצד היא מסודרת, אולי הוא קורא משהו שהשארתם על הכיסא שקשור להרצאה. מהשנייה הזאת הקהל מתחיל לקבל את הרושם עליכם ומתחיל "לשפוט" אתכם בראש שלו ולחשוב עד כמה אתם עומדים לרתק אותו או עד כמה אתם עומדים לא לעניין אותו.

תחשבו למשל שאתם עושים הרצאה על: "הסתברות סטטיסטית לזכייה וכיצד ניתן להגדיל את הסיכויים לכך?". ומייד כשאני מגיע לאולם אני רואה על המסך תמונה עם הכיתוב:

"1,000,000 ש"ח – אחד מכם יכול לזכות בזה!" ועל הכיסא מחכה לי טופס לוטו עם עט והנחייה: "מלא את הטופס, הפרס בדרך אליך."

כמה מכם היו מסתקרנים ומחכים כבר בציפייה לעליית המרצה לבמה? רובכם, אם לא כולכם.

אז הדבר הראשון שחשוב לעשות, הוא לתכנן את הרגעים שלפני העלייה שלכם לבמה!

ככה תגדילו את הסיכוי שהקהל יהיה אתכם בציפייה ובסקרנות. אבל כמובן זה לא מספיק… ראיתי הרבה מאוד מרצים עם במה שנראית נהדר, ועם רעיונות מדליקים ליצור עניין אצל הקהל, אבל ברגע שהם פתחו את הפה הם הצליחו לחרב את כל זה כבר מהמילה הראשונה.

אז מה עוד אפשר לעשות כדי לייצר עניין שיטיס את ההרצאה שלכם קדימה?

יש כמה אפשרויות, ניתן לבחור באחת ואפשר להשתמש בכולן:

1. תתחילו עם סרטון וידאו קצר (עוד לפני שאתם עולים על הבמה) סרטון שלכם או אחר

חשוב מאוד שהסרטון יהיה קשור ישירות לנושא ההרצאה ולמהות ולמסר המרכזי אותו אתם רוצים להעביר ושלא ימשך יותר מדקה וחצי – שתיים מקסימום.

כאשר אתם עולים לבמה בסיום הסרטון, חשוב מאוד להתייחס לאותו סרטון על מנת ליצור הקשר ישיר בינכם לבין הסרטון.

לדוגמא: אחד המרצים איתו עבדתי הוא כדורגלן מוכר שנושא ההרצאה שלו הוא "ליצור זווית אחרת להצלחה". את ההרצאה שלו הוא פותח עם סרטון שבו רואים שלל ביצועים מרהיבים שלו ממשחקים שונים: הבקעת גולים, "בישולים", תרגילים. מייד בסיום הסרטון הוא עולה לבמה ואומר: "שלום לכולם, איזה כוכב אני אה… כשאתם רואים את הסרטון הזה, מה עולה לכם לראש? הצלחה… נכון? אני מבקיע פה שערים, מככב…

  • אבל מי קובע מהי הצלחה?
  • למה יש איזה תפיסה רווחת של מהי הצלחה?
  • האם אפשר למדוד הצלחה?
  • האם כולם עוברים את אותה הדרך להצלחה?"

לפתיחה כזאת יש מספר יתרונות:

א. הקהל חווה חוויה ויזואלית מלבד דיבורים, מה שמייצר עניין ומגוון את מהלך ההרצאה.

ב. מהשנייה הראשונה ייצרנו אצל הקהל קונפליקט מסויים שקשור בנושא המרכזי עליו הוא מדבר (יצירת זווית אחרת להצלחה).

ג. באמצעות הסרטון ייצרנו קשר ישיר בין הנושא המרכזי לבינו וקיבענו אותו כמומחה.

אגב, זה לא חייב להיות משהו שקשור ישירות אליכם. אפשר למשל, להרצאה שעוסקת בהעצמה אישית, לפתוח עם סרטון מסויים שנתקלתם בו ברשת ושעוסק בנושא. (חשוב מאוד במקרים כאלו, לבקש אישור שימוש מאותו אדם שהסרטון שלו, לתת קרדיט ליוצר ולהגיד מהיכן זה נלקח.(

2. תפתחו בסיפור חזק!

הדרך השנייה לפתוח הרצאה בצורה שמותירה רושם וגורמת לקהל להשתוקק לשמוע את ההמשך היא באמצעות סיפור חזק שקשור אליכם או בכלל. כמובן הסיפור חייב להיות קשור לנושא המרכזי והוא צריך להיות 'וואו'. תזכרו שאין שני לרושם ראשוני!

הנה דוגמא לסיפור שיכול לצמרר את כל השומעים.

דמיינו שעולה לבמה אישה שלבושה טיפ טופ, שמשדרת המון חוזקה, ואז היא שואלת: "מה אתם חושבים עליי כשאתם רואים אותי ככה?", הקהל עונה ואז היא אומרת "אני רוצה להחזיר אתכם לרגע ספציפי לפני מספר שנים".

היא מספרת על רגע שבו היא מבקשת מבן זוגה להביא לה כוס מים, ומהבקשה התמימה הזאת מתפתחת תקיפה מילולית שלו במילים האלו:

"מי את חושבת שאת בכלל שאת מפריעה לי באמצע תוכנית", "איך אין לך כבוד אליי".

לאחר מכן היא מתארת לפרטים את המכות שהוא נותן לה, הסטירות, האגרופים ואיך הוא מטיח את הראש שלה בשידה והיא נפצעת ומדממת. היא פונה לקהל ואומרת: "ככה נראו 20 השנים האחרונות שלי עד שהחלטתי לשים לזה סוף ולחיות כמו שבאמת מגיע לי".

הקהל כמובן בהלם טוטאלי ומוחא לה כפיים בטירוף. מי לא היה משתוקק לשמוע את המשך ההרצאה?

אם אתם ממש רוצים לרתק את הקהל אתם יכולים בתחילת הדברים לפתוח בסיפור, להפסיק אותו בשיא המתח מה שמייצר סקרנות וציפייה ורק בסוף לתת לו 'פייאוף'. כלומר לסגור אותו בצורה שתיתן לקהל את התחושה שהיה לו שווה לחכות לסופו.

בהרצאה שלי "הסרטן מת מצחוק" פתחתי בסרטון שאותו צילמתי בזמן מחלת הסרטן. בסרטון רואים אותי יושב מחוץ לחדר האונקולוגית, ומספר על כך שאחרי שנה וחצי של טיפולים, אני מחכה לתשובה האם אני נקי לגמרי או לא, שכל חיי וגורלי תלויים ברגע הזה. אני נכנס לחדר של האונקולוגית ורגע לפני שהיא אומרת לי את התשובה, הסרטון נעצר. זה מייצר מתח מטורף אצל הקהל וציפייה גדולה לדעת מה התשובה של האונקולוגית: האם החלמתי לגמרי או שצפוי פה שברון לב? מבלי שהוא יודע זה יושב לו בראש במשך כל ההרצאה.

בסוף ההרצאה נתתי 'פייאוף' כאשר הקרנתי את המשך הקטע בו היא מספרת לי שאני נקי לגמרי. כל הקהל נשם לרווחה.

היתרונות בסיפור חזק (עם או בלי 'פייאוף'):

א. יצירת ציפייה להמשך אצל הקהל.

ב. חיבור ישיר לנושא דרך הרגש.

ג. הזדהות עם המרצה, כל אחד מהמקום בו זה פוגש אותו.

לסיכום, כשאתם פותחים הרצאה תחשבו על סיפור חזק שיסחוף את הקהל, ונסו להשאיר אותו לא סגור, כדי לייצר ציפייה ומתח אצל הקהל שיגרום להם להיות מרותקים להמשך.

3. תתייחסו לכאן ועכשיו!

אחד הדברים הכי חזקים שיכולים לעזור לכם לייצר פתיחה חזקה, הוא להיות אותנטיים לרגע הזה ולמה שקורה או למה שאתם מרגישים כאן ועכשיו. באחד מהמופעים שלי של "הסרטן מת מצחוק" כשהופעתי עבור חברת הייטק, עלתה לפני בחורה מדהימה מהחברה שסיפרה על אחד העובדים שנפטר לא מזמן וכמה שהוא עדיין חלק מהחברה למרות שהוא לא פה ודיברה עליו ממש מילים יפות.

מייד אחריה אני עליתי. יכולתי לפתוח את ההרצאה שלי כרגיל, אך כל כך ריגשו אותי הדברים שלה, שדבר ראשון אמרתי להם "אני חייב לפני הכול להגיד שהנאום של הבחורה על הבחור שנפטר אצלכם ממש ריגש אותי, הרגשתי כאילו אני מכיר אותו אישית. איזה זכות הייתה לו לעבוד עם אנשים כמוכם, שככה מדברים עליו. בתור אחד שהיה כל כך קרוב למוות, אני יכול להגיד לכם שאתה חושב המון על מה ייזכרו ממך, ואם הוא רואה אותנו בטוח שהלב שלו מתמלא בשמחה." הקהל מחא כפיים ורק אז התחלתי את ההרצאה שלי.

דוגמא נהדרת נוספת לכך ראיתי דווקא במופע סטנדאפ לא מזמן, כאשר הקומיקאי שעלה לבמה במקום לנסות ולהצחיק אמר "אני יודע שבאנו לצחוק, ולהשתחרר קצת בימים קשים אלו, אבל אני רוצה לפתוח בתפילה שכל החיילים יחזרו הביתה בשלום, שכל החטופים ישוחררו ושהמלחמה תיגמר". הוא כמובן קיבל כפיים מטורפות ומייד שבה את לב הקהל.

היתרונות בפתיחה כזאת הם:

א. אתם מאוד טבעיים ואותנטיים לכאן ועכשיו וזה מה שהקהל הכי רוצה לראות!

ב. אתם מחברים את הקהל לרגע הזה ומייצרים הזדהות.

ג. אתם משחררים מתח שקיים גם אצל הקהל שלכם.

לפני שאתם מתחילים בהרצאה, נסו לזהות מה הדברים שקורים כאן ועכשיו שאפשר להתייחס אליהם, זה ישדרג לכם את הפתיחה משמעותית וייתן לכם נתוני פתיחה חזקים.

כל הכלים שנתתי לכם כאן היום, יבטיחו שהקהל יהיה מרותק אליכם וירצה לשמוע מה יש לכם להגיד. אל תתחילו בהרצאה בלי אחד מאלו לפחות, או בלי כולם.

© כל הזכויות שמורות לאייל אלטויל

שליחה באמצעות ווטסאפ

לפני שאתה עוזב...

נתקלת פעם בחסמים כשניסית לכתוב הרצאה מנצחת?


בדיוק בשביל זה יצרנו עבורך מדריך קצר ומרתק:

 3 חסמים מרכזיים בכתיבת הרצאות ואיך להיפטר מהם.

לחץ כאן להורדת המדריך – וזה לגמרי בחינם!

שחרר את הפחדים ותחזור לכתוב הרצאות שיכבשו את הקהל שלך.